top of page
  • Gyöngyi

Hogyan válasszunk fotóst magunknak?

Frissítve: 2023. febr. 5.

Nagyon sok tényezőt kell körbejárnunk, hogy igazán olyan fotóst válasszunk aki nekünk megfelelő. Az első tanácsom, hogy olyan fotóst válassz akinek rendszeresen látod a munkáit, rendszeresen posztol és folyamatosan látod, hogy miket alkot. Amit csinál az tetszik, ahogyan dolgozik közel áll hozzád, és azonosulni tudsz vele. Ha olyat választasz akinek kevés képe van, érhet negatív meglepetés.

Ha még is őt szeretnéd, kérj tőle referencia anyagot, akár egy vagy több teljes sorozatot, hogy lásd, hogy nem egy-két képe sikerül, hanem összességében megvan a harmónia, és akár az összes képre azt lehet mondani, hogy az a kedvenc képem.

Ha nem küld képet neked, akkor keress mást, rengeteg fotós van ma Magyarországon, ne ragadj le, ne menj bele olyanba amit nem ismersz. Utólag már nem fogsz tudni mit csinálni, ha egyszer elmentél, és nem azt kapod amit gondoltál, attól még ki kell fizetned, hiszen ő a munkáját elvégezte.


Volt már olyan, hogy előző, nem nálam történt fotókat küldtétek el nekem, vagy hoztátok el pendrive-on, hogy retusáljam, nos a rontott fotókat nem vállalom, mert sokszor technikailag annyira el van rontva, hogy javíthatatlan, vagy olyan idő mennyiség menne rá, ami nem kifizetődő senkinek sem.

Az is eszembe jutott most, hogy jöttetek már hozzám úgy, hogy hoztak egy másik fotóstól képet és azt kérték, hogy csináljak egy ugyan olyan képet.

Ez amúgy szerintem a fotósok rémálma, legalább is nekem biztos az, én pl ugyan olyat nem is vállalok személy szerint. Egy biztos, hogy minden pillanat egyedi és megismételhetetlen, minden napsugár más, minden ember és adottsága, testalkata, kisugárzása más és más. És persze minden képalkotó látásmódja, utómunkája is más. Persze hasonlót lehet készíteni, ha csak azért küldesz fotót, hogy a stílust lássuk, az természetesen más téma, de ne várjatok el olyat, hogy mást utánozzunk, akkor inkább menjetek ahhoz, aki azt a képet csinálta, amibe beleszerettetek, az a legjobb döntés ilyenkor. Érdemes a fotós Weboldalát, Facebook és Insta oldalát megnézni és az információkat tanulmányozni. Akár telefonon beszélni vele, hiszen abból is sokminden szűrhető le. Vidám? Kedves? Segítőkész? A weboldalon minden információt olvassunk el, ez nagyon fontos! Ha van kisbetűs rész akkor azt is!

Pl: Mennyi képet kapunk? Bizony itt is igaz, hogy nem minden a mennyiség. Megbízható a fotográfus? Mi van a csomagban? Milyen költségek vannak? A smink, a haj benne van a csomagban, vagy külön díjazású? Hol van a műterem? Mikor kell fizetni? Hogyan, készpénzben vagy bankkártyával lehet fizetni? Megkapjuk az összes nyers képet vagy sem? Ki választja ki a képeket? Lehet-e plusz képeket kérni? Van-e ruha a fotózásra amit felvehetek, vagy nekem kell készülni? Hányan mehetünk a fotózásra? Vihetek kutyust a fotózásra? Házhoz jön-e a fotós vagy a szabadban fotóz vagy műteremben zajlik a fotózás? Mennyi ideig tart a fotózás? És még ezeken felül is rengeteg minden merülhet fel...

Rengeteg-rengeteg kérdésre nagy valószínűséggel választ fogsz kapni a fotós oldalán, ha tanulmányozzuk egy kicsit. Nekem az a tapasztalatom, hogy nagyon kevesen olvassátok el a weboldalakat, de ha a Banki múltamra visszatekintek, még egy szerződésre se szánunk időt, és csak felületesen vagy még annyira sem olvassuk el, pedig higgyétek el, hogy sok kellemetlen esettől tudjuk megóvni magunkat, és ez az élet bármelyik területére igaz... És most jöjjön a 3 HA:

HA szánsz egy kis időt rá, hidd el rengeteg kellemetlen helyzettől menthet meg magad azzal, hogy elolvasol mindent és tájékozódsz. HA elolvastál mindent, és mégis van olyan kérdés ami tisztázatlan maradt, akkor írj neki, vagy hívd fel, és érdeklődj. HA ezeket megteszed, és találsz olyat akinek tetszik a képe, és hasonló stílust szeretnél, és minden kérésed meg van válaszolva és megfelel neked, akkor biztos, hogy jó helyen vagy és nem fog csalódás érni. Keresd bizalommal a fotósodat és alkossatok együtt gyönyörű maradandó emlékeket.

Remélem segítettem az írásommal, ha kiegészítenéd vagy hiányolsz belőle valamit, írj bátran nekem.


Egy pár képet pedig magamról hoztam ide, munka közben, egy picuri fotózásáról, aki írtó cuki, ügyes és gyönyörű babácska. :) Szeretettel:

Gyöngyi







44 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page