top of page
  • Gyöngyi

Fotózás kezdőknek: harmadolási szabály és pár tipp a szebb fotók érdekében!

Frissítve: 2023. márc. 14.

Először is ha már te régóta fotózol vagy fotográfus vagy, akkor nyugodtan X-eld ki ezt a blogot, mert neked itt semm új dolog nem lesz, ezeket te már tudni fogod. Ha valami téma érdekelne, írj nekem nyugodtan jelezd és írok arra is egy kis blogot.

A mai rohanó világban, nagyon értékes ha egy kicsit szánunk időt az élményeknek és egy pillanatra szusszanunk egyet. Néha álljunk meg egy pillanatra és nézz körül. Fülelj és hallgasd akár a csicsergő madarakat, nézd a kék eget a bárányfelhőkkel, vagy éppen a viharos széltől a lengedező fákat. Élvezd a szülinapi örömöt, örökítsd meg a gyermeked fontos pillanatait. Nap mint nap rengeteg érdekes, szép vagy különleges téma vesz minket körül, amit érdemes észre venni, vagy éppen megörökíteni és megélni. Manapság sokan a mobiltelefonjukkal készítik el a képeket, és ha vissza nézik nem mindig azt látják ott, amit valóban szerettek volna fotózni vagy éppen semmit mondóra sikerült és uncsi lett. És igen van, hogy ha dokumentálunk akkor nem mindig lesz érdemleges az a fotó, de ha odafigyelünk pár szabályra sokkal érdekesebbé tehetjük a képeinket.


Vannak szerencsések akiknek a látásmód zsigerből jön és vannak akiknek nem megy annyira. Ami jó hír, hogy ez tanulható és sok gyakorlással bizony nagyon szép eredményt lehet elérni. Ami biztos, hogy ez egy csodálatos szakma, és hobbynak sem utolsó. Nem véletlen, hogy mióta léteznek emberek, próbálják megörökíteni az emlékeiket. Ott vannak az őskori barlangrajzok az egyiptomi hieroglifák, a szobrászat a későbbi festmények és ezek irányzatai, ezek mind-mind hozzájárultak ahhoz, hogy kialakuljon a mai fotográfia. Nem csak az számít, hogy mennyire drága gépparkkal rendelkezünk, ami fontos, hogy ismerjük a használt gépet, tudjuk, hogyan kell beállítani, és ismejünk pár komponálási szabályt. Akár egy mobiltelefonnal is nagyon szép eredményt lehet elérni, vagy egy belépő szintű fényképező géppel is. Lényeges, hogy próbáljunk olyan eszközt találni, venni, amiben már van manuális mód, mert csak akkor fogjuk tudni teljes mértékben azokat a beállításokat elvégezni, ami szükséges. (A legfontosabbak: záridő, a rekesz és az ISO) Először egy kicsit a komponálásról a tudatos képalkotásról szeretnék pár szót ejteni, tippet adni. Rengeteg szabály van, mindent nem fogunk átbeszélni, de pár alap dolgot nézzünk most meg, amivel már érdekesebbé tehetjük a képeket. Biztosan észrevettétek már, hogy a mobiltelefonodon kijelzőjén vagy ha bekukkantunk a fényképezőgép keresőjében van pár rácsháló ha be van állítva, ha nincs már pótolhatod is a jobb képek érdekében. Mire is jó? Miért kapcsoljuk be? Akkor most ismerjük meg az egyik szabályt a:

Harmadolási szabályt:


Ha most végig nézed a telefonodnak a képeit, figyeld meg, hogy a legtöbbször középre helyezed a témát, van amikor ez jó, de ha mindent oda komponálsz akkor unalmas és minden képed egyforma lesz és nem is indolt, hogy mindent oda tegyél.



(itt a felső rácshálót ha ráteszed a képre, akkor láthatod, hogy használjuk a harmadolást és a nézés irányát is figyelembe vettük) A harmadolás az egyik legismertebb komponálási technika, sokan azt hiszik, hogy az aranymetszés is ugyan ez, de ez nem így van, arról is készíthetünk egy másik blogot csak jelezd ha szeretnéd...

Azon az elképzelésen alapul, hogy bár nagyon szeretjük a szimmetrikus dolgokat, egy idő után még is unalmassá tudnak válni, így érdemes feldobni a fotót egy kis aszimmetriával! A keresőn lévő rácsvonalak mely kilenc részre osztják a képet, a komponálásához nyújtanak segítséget. Ahelyett, hogy a jól megszokott módon mindent középre komponálnál, érdemes a témát kissé oldalra helyezni.

A négy vonal metszéspontjaira kell odafigyelni. A harmadolás szabály alapján érdemes a kompozíció legfontosabb elemeit ezen metszéspontokba helyezni.


  • portréfotónál az modellünk szemei kerülhetnek a felső harmadba

  • természetfotón pl ha tengert fotózunk akkor a horizont ráilleszthető a felső vagy alsó harmadoló vonalra

  • a legtöbb hétköznapi fotón, elsüthető oly módon ez a technika, hogy a téma a jobb, vagy baloldali függőleges harmadoló vonalhoz kerüljön közel. Érdemes a modell nézési irányát figyelni, és arra hagyni a nagyobb helyet amerre a modellünk néz.


Ez végül energikusabb és érdekesebb képet eredményez. Ezek a rácsvonalak továbbá segítenek a fényképen a horizontvonalat vízszintesen, a függőleges elemeket pedig egyenesen tartani. Az elkészített képeken természetesen nem jelennek meg ezek a segédvonalak.

Egy kis összefoglaló kompozíciós 20 szabály és pár tipp.


  1. Ismerd meg a fényképezőgépedet jól, használat előtt olvasd el a kezelési útmutatót!

  2. A lehető legstabilabban tartsd a gépedet, hogy képeid élesek legyenek!

  3. Figyelj a fény irányára.

  4. Az expozíció előtti tennivalók: mérjél fényt, segítségként a legtöbb fényképezőgépben van beépítve fénymérő és élességet is nézd a főtémán.

  5. Harmadolási szabály.

  6. Aranymetszés.

  7. Legyen témája, mondanivalója a képednek.

  8. Töltsd ki a teret.

  9. Kezdő fotósként nem érdemes vízjelet használni, ha mégis használsz akkor az kicsi legyen, ne lógjon a lényegi részbe bele, ne legyen feltünő. Ha a képeid védelmében teszed nem marketing célra, akkor nyugodtan hagyd el, mert hidd el, aki lelopja aképeidet, azok pillanat alatt leszedik a logót...

  10. A modellünk arca legyen a legvilágosabb a fotón.

  11. Sokszögek és átlók komponálása. pl: A kép fő témája átíveli az egész képet. Mehet egyik sarokból a másik sarokba.

  12. Portrénál a tekintet, mozgó témánál a haladás irányába hagyj nagyobb teret!

  13. Legyen előtere is a fotódnak!

  14. Centrális komponálás. Néha kifejezetten igényli a téma a középre való elhelyezést.

  15. Ne csonkolj, ne vágj izületekbe. pl: Az ujjakba, csuklóba, térdbe, könyökbe NE vágj bele. Lehet vágni pl az alkar felénél, sípcsontnál, combközépnél stb...

  16. Megfelelő perspektíva (nézőpont) kiválasztása: A „békaperspektíva" kiemeli a téma nagyságát (alulról fotózunk), azt a hatást fogja kelteni mintha ránk dőlne, "madárperspektívával a szemlélő néz le a témára (fentről fotózunk). Vigyázz mert mind két szöggel torzítást tudsz elérni, de néha nagyon passzol egy témához, sokat adhat egy képhez.

  17. Keretbe foglalás. Itt arra kell figyelni, hogy a keret maga is harmóniában legyen a bekeretezett témával.

  18. A horizontvonal legyen vízszintes! Erre segítségedre lesznek a harmadolási vonalak is.

  19. Keress jó helyszínt, figyelj, hogy a háttérben ne legyen sok sallang, oda nem illő dolgok.

  20. A legfontosabb szabály, hogy nincs szabály! Ha már a fentebb lévő szabályokat érted és sokat használod, akkor bizony észre fogod venni, hogy bizony van az a szituáció amikor tudatosan nem mindig a szabályok mentén fogsz fényképet készíteni. Ha ösztönösen mennek a dolgok akkor már nagyon ügyes vagy! Ha pedig nem megy még, akkor pedig gyakorolj-gyakorolj és gyakorolj és nagyon ügyes leszel.

És a végére hagytam egy szuper idézetet: "Ha nem elég jók a képeid, nem voltál elég közel." - Robert Capa-é' ez az idézet, ezt amúgy én még Szipál Mártontól hallottam egyszer, fantasztikus ember volt. Remélem segítettem az írásommal, ha kiegészítenéd vagy hiányolsz belőle valamit, írj bátran nekem. Szeretettel: Gyöngyi

22 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page