top of page
 • Gyöngyi

Miért kerül sokba a kiszállási díj? Mennyi a reális kiszállási díj? Egyáltalán mi számít soknak?
Újszülött fotózás, esküvő és egyéb fotózásoknál van, hogy nem egy közeli műteremben, hanem egy kiválasztott helyszínen, vagy a ti otthonotokban van a fotózás. Ilyenkor kiszállási díj kerül felszámításra. Többen kérdeztétek már, hogy miért kerül ennyibe? Mi kerül ennyibe? De hát ez több mint a benzin költség stb...


Nos mennyibe kerülne ha taxival mennék? Mennyibe kerülne ha Te jönnél Taxival? Hát még többe, ugye? Mégis miért ennyi az ára? Mennyibe kerülne, ha műteremben lenne a fotózás? Többe? Kevesebbe? Ott a műterem bérlés árát kell megfizetni. Minden szolgálatatás pénzbe kerül a mai világban ritkán vannak ingyenes dolgok.


Olyankor amikor sokaljátok a kiszállási díj összegét, az a gondolat állhat-e mögött, hogy kizárólag a benzinköltség áll fenn, de ez nem így van.

Vegyünk egy konkrét példát. Pl: Pest megyébe megyünk egyet fotózni. Legyen ez most egy újszülött fotózás, de az érvelés nagy része a többi fotózásra is érvényes...

Nálam egy újszülött fotózás amikor megyek hozzátok a következőkből áll:


 • Megtervezem előre milyen kellékeket viszek magammal.

 • És innentől már a kiszálláshoz írom a pontokat: A kellékeket reggel az indulás előtt bepakolom. (Ez újszülött baba fotózás esetén átlagosan 30-45 perc, a 3 emeletről cipelem le, lift nincs, és több kör) A többi fotózásnál 5-10 perc.

 • Benzin, autópálya matrica + amortizáció - amire sose gondolunk + parkolási díj ha van.

 • Idő míg a helyszínre megérkezem, Pest megyében ez 1-2 óra. (De még Budapesten belül is sokszor ennyi a forgalom miatt, ha csúcs időben jövök, és van olyan is, hogy ha a belvárosban kell parkolni, akkor sok idő mehet el, a parkolóhely keresgélésével is.) Helyszíntől, és forgalomtól függően változhat ez az időintervallum. Volt már baleset miatt még több idő, és olyan is volt, hogy a GPS nem jó helyre vitt, és egyszerűen nem találta a helyszínt pontosan. Jaj párszor volt olyan is, hogy két kukásautó közé szorultam be, és végig vártam míg végez a hosszú utcánkon, ezen jót nevettem akkor is és sok idő volt azt is kivárni :) Nálunk általában nem hajnali időben jönnek.

 • Megérkezem, ott kipakolok, ami újabb idő, felkészülök és végre jöhet a fotózás.

 • A fotózás változó, hogy mennyi idő, de több óra mindegyiknél, ahol kiszállás van. Az újszülött fotózásnál átlagosan 3,5 óra. Esküvőnél akár egy teljes nap.

 • Amikor vége a fotózásnak, újra a kocsiba bepakolás következik, ami megint idő.

 • Majd kocsikázás haza: Pest megyéből ez 1-2 óra helyszíntől és forgalomtól függően ismételten, de hazafelé általában mindig hosszabb idő, mert addigra általában csúcsidő van már.

 • Újra kipakolás föl a 3. emeletre 30-45 perc. Idáig tartott a kiszállással kapcsolatos teendők.

 • Majd a kellékek mosása, elpakolása, kép leválogatás, retusálás stb...

Azt hiszem körbejártam, hogy ilyenkor mi áll a kiszállás mögött. Tulajdonképpen ez nem kiszállási díj, hanem kényelmi díjnak nevezhetjük. Átlagosan 2-5 óra plusz időt jelent a költségeken és a fotózáson felül. Remélem így, hogy a kulisszák mögé egy kicsit bekukkantottál, Te is látod, hogy itt nem csak a benzinköltséget, hanem a munkát, és főleg az időt kell megfizetni, ami a legértékesebb számomra. Hiszen ezt az időt a legszívesebben én is a családommal tölteném el, ahogyan tudom, hogy Te is.

A kiszállási díjat mindenki máshogy határozza meg. Erre nincs fix alap.

Van aki km díjat kér, van aki megyékre szedi szét, és van aki a kettőt kombinálja. Átlagosan 90-190 Ft/km díjakkal dolgoznak a fotósok, természestesen ettől lehet eltérés, én csak a saját és ismerőseim árait tudom, nem néztem más után.


Ugye, hogy így már a 5.000-15.000 Ft díj már nem is annyira sok?


Remélem segítettem az írásommal, ha kiegészítenéd vagy hiányolsz belőle valamit, írj bátran nekem.


Szeretettel: Gyöngyi


8 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page