top of page
  • Gyöngyi

Miért kerül sokba a kiszállási díj? Mennyi a reális kiszállási díj? Egyáltalán mi számít soknak?

Frissítve: 2023. nov. 10.



Az újszülött fotózás, esküvők és más speciális fotós események esetén gyakran előfordul, hogy a képalkotás nem egy közeli műteremben zajlik, hanem egy kiválasztott helyszínen. Például a ti otthonotokban vagy egy távolabb eső városban, városrészben.

Ebben az esetben általában kiszállási díjat számolnak fel az ügyfeleknek a fotósok.

Sokan felteszik a kérdést, hogy miért kerül ennyibe ez a kiszállási díj, és mit takar pontosan? Azonban azt fontos megérteni, hogy ez a díj, nem csak a benzin költségét vagy hasonló egyszerű tényezőket tartalmazza.


Gondoljunk bele, mennyibe kerülne egy taxi bérlése, vagy ha én mint fotós taxival érnék a helyszínre!? Kötelező a fotósnak saját kocsivan rendelkeznie? Vagy gondoljunk bele, hogy mennyibe kerül egy kocsi fenntartása? Csak a benzin költség van? Hát persze, hogy ez nem ilyen egyszerű!

Vegyünk egy konkrét példát: Pest megyébe megyünk egyet fotózni Budapestről. Legyen ez most egy újszülött fotózás, de az érvelés nagy része, a többi fotózásra is érvényes mint egy esküvő vagy kismama fotózás stb...


Nálam egy újszülött fotózás amikor megyek hozzátok a következőkből áll kiszállás esetén:


  • Megtervezem előre milyen kellékeket viszek magammal.

  • És innentől már a kiszálláshoz írom a pontokat: A kellékeket reggel az indulás előtt bepakolom. Ez újszülött baba fotózás esetén átlagosan 30-45 perc. A többi fotózásnál ahol kevés kelléket vagy fotós eszközt viszek 3-10 perc.

  • Miből áll egy autó fenntartása? Hiszen nem csak a benzinköltséget kell nézni. Lássuk is, mert ez az egyik fő tényező az árazásnál: benzin, autópálya matrica, éves biztosítási díj, teljesítményadó + amortizáció - amire sose gondolunk, esetleges éves szervizelési költségek, + parkolási díj ha van, átlagfogyasztás stb...

  • Egy másik fő tényező az idő míg a helyszínre megérkezem. Pest megyében ez 1-2 óra, de még Budapesten belül is sokszor ennyi a forgalom miatt. Ha a belvárosban kell parkolni, akkor sok idő mehet el, a parkolóhely keresgélésével is. Volt már baleset, ami miatt, még több idő lehet a kiszállás. És olyan is volt, hogy a GPS nem jó helyre vitt, és egyszerűen nem találta a helyszínt pontosan. Szinte mindig előbb indulok el, mint az utazási idő, mert rengeteg váratlan dolog jöhet közbe, még tudnék mesélni erről...

  • Megérkezem, ott kipakolok, ami újabb idő, felkészülök és végre jöhet a fotózás.

  • A fotózás változó, hogy mennyi idő, de több óra mindegyiknél, ahol kiszállás van. Az újszülött fotózásnál átlagosan 3,5 óra. Esküvőnél teljesen normális akár egy teljes nap, hajnalig bezárólag.

  • Amikor vége a fotózásnak, újra a kocsiba bepakolás következik, ami megint idő.

  • Majd kocsikázás haza: Pest megyéből ez 1-2 óra helyszíntől és forgalomtól függően ismételten, de hazafelé általában mindig hosszabb idő, mert addigra általában csúcsidő is van már vagy hajnalban már lassabban óvatosabban vezetek.

  • Újra kipakolás 30-45 perc. Idáig tartott a kiszállással kapcsolatos teendők.

  • Majd a kellékek mosása, elpakolása, kép leválogatás, retusálás stb...

Azt hiszem kellőképen körbejártam, hogy ilyenkor mi áll a kiszállás mögött. Tulajdonképpen ez nem kiszállási díj, hanem inkább egy"kényelmi díjnak" nevezhetjük. Átlagosan 2-5 óra plusz időt jelent a költségeken és a fotózáson felül. Remélem így, hogy a kulisszák mögé egy kicsit bekukkantottál, Te is látod, hogy itt nem csak a benzinköltséget, hanem a munkát, és főleg az időt kell megfizetni, ami a legértékesebb számomra. Hiszen ezt az időt a legszívesebben én is a családommal tölteném el, ahogyan tudom, hogy Te/Ti is.

A kiszállási díj meghatározása szabadon választható a fotósok számára, és ezért változó lehet ennek összege. Erre nincs fix alap, vagy jogszabály.

Van aki km díjat kér, van aki megyékre szedi szét, és van aki a kettőt kombinálja. Átlagosan 90-190 Ft/km díjakkal dolgoznak a fotósok, természestesen ettől lehet eltérés, én csak a saját és ismerőseim árait tudom, nem néztem más után.


Ugye, hogy így már látod mi áll emögött az 5.000-15.000 Ft díj már nem is annyira sok?


Remélem segítettem az írásommal, ha kiegészítenéd vagy hiányolsz belőle valamit, vagy maradt bármilyen kérdésed, írj bátran nekem.


Szeretettel: Gyöngyi


1 975 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page