top of page
  • Gyöngyi

Kismama fotózásra hogyan készüljek, készüljünk? Kell-e nekem is készülni? Kapok mindent?

Frissítve: 2023. febr. 28.



Minden fotósnál ez máshogy van, így mindenképpen bárkihez is mész, tájékozódj és érdeklődj a fotózás előtt.


Hogy nálam, hogyan van?


  • Nálam a kismami fotózások alatt, díjmentesen kapsz kismami ruhákat, minden csomagban más a mennyiség. Két fajta ruha van nálam: alap és prémium ruha az árak oldalon a csomagoknál láthatod, hogy melyik csomag mit tartalmaz...

  • Ha más kollégához mész és nincs ruha, akkor tudsz bérelni akár ruhákat több oldalról is, keress rá a kismami ruhabérlésre a Google-ben. De akár anyagokkal, takarókkal is lehet kreatívan fotókat készíteni. Egy példát hoztam is az anyagra:


  • Ami nagyon fontos, hogy készüljön neked professzionális smink. Nem, nem házi smink, hanem sminkes által készített smink. Nagyon ritka amikor valaki, annyira jól sminkel mint egy sminkes. (Ha te professzionális magas szinten sminkelsz, akkor persze csinálhatod magadnak nyugodtan.) Ha kevésbé megy, akkor inkább bízd magad rá egy szakemberre, hiszen ez egy szakma, hagyd, hogy gyönyörűvé varázsoljanak. Egy professzionális smink átlagosan 1 vagy 1,5 óra lehet, attól függően mit szeretnétek. Ne a smink árát spóroljátok le, hiszen az arcotok mindenhol a szerepelnek a fotókon. A smink egy 30%-al lehet erősebb mint amit szeretsz, mert a fotón kb ennyivel fog kevesebbnek látszani.

  • Szép haj. Akár laza fürtök, hajegyenesítés, alkalmi frizura, fonások. Akár a smink és frizura készítest a legtöbb helyen, helyben a fotózás előtt a helyszínre tudják neked szervezni. Talán így a legkényelmesebb és könnyebb elkerülni a késéseket, ami egy műtermi fotózásnál fontos, hogy ne legyen késés, hiszen meghatározott időre kerül bérlésre a fotóstúdió... A frizura elkészítése átlagosan 30-60 perc. Nagyobb, komolyabb kontyok több idő, de azt inkább az esküvőknél szoktátok kérni.

  • A körmötök is legyen ápolt, ne felejtkezzetek el róla. (ha mezítlábas képek készülnek a lábakról se felejtkezzetek el)

  • Megfelelő helyszín. Vagy bízd a fotósodra, hiszen ő tudni fogja, hol a legjobbak a fények, hol szeret alkotni, vagy nézd meg a helyszíneket te magad, és javasold a fotósnak, bár ezzel azért vigyázz ha nem gyakorlott a fotósod, akkor az új helyszín ismeretlensége okozhat gondokat, nem mindenki szereti az újat az ismeretlent.

  • Fotózásra a legtöbb esetben hétköznapi emberek mennek, így a megfelelő pózokban kérd a fotós segítségét. Nálam pl: átbeszéljük, ha kell meg is mutatom, folyamatosan instruállak, hogy a legelőnyösebb kép készüljön el rólad/rólatok. A mottóm, hogy akkor már a fotó készüljön el úgy ahogy kell, ne utómunkában módosítsunk. Nagyon sok trükk és praktika van szerencsére. Ott a fotózás közben ha szeretnéd meg is nézheted milyen képek készülnek rólad/rólatok, hogy még akkor és ott tudjunk változtatni, pózon, ruhán vagy éppen amin kell.

  • Olyan fotóst keress akinek tetszik a munkája, ez tényleg nagyon fontos!

  • Ha teheted apukát is hozd magaddal és készítsetek együtt is képeket, ezeket nagyon szoktátok szeretni. Ha van nagytesó őt is hozd bátran, a fotózás első fele akár családi fotózás is lehet. Szépen öltözzetek össze, színharmónia nagyon fontos, ne legyen össze-visszaság. Lehet lazább farmer póló -ing változat. Lehet elegánsabb, kismamin ruha, apukán ing, öltöny. Azt válasszátok ami stílusban közelebb áll hozzátok, amiben jól érzitek magatokat. Színben pedig egy szín legyen pl: ha fehér póló van rajtad a párodon is az legyen, de színben nincs megkötés, érdemes a műtermet előtte megnézni, hogy lássátok mi megy oda, milyen színek azok, amik összhangban. (ami ne legyen: keskeny és széles csíkos ruhadarabok)


  • Ha apuka nagyon nem szeretné a fotózást, ne erőltesd, mert úgy is látszani fog a képeken és emiatt feszült leszel a fotózáson, hogy a párod nem mosolyog, nem úgy viselkedik, ahogy te szeretnéd. Egyedül is nagyon szuper sorozat szokott készülni, ilyenkor veheted én időnek, egy olyan napnak ami gyakorlatilag csak rólad szól, és több időd van, így még több ruhát tudsz kipróbálni. Ne bosszankodj, biztos, hogy lesz bőven még alkalom arra, hogy közös képeket készüljenek rólatok...

  • Fotózásra lehet hozni pár saját kelléket is. Pl: kiscipő, ultrahang kép a piciről. Első plüsse stb.

  • Nálam fontos, hogy hozz magaddal pántnélküli fehér és/vagy bézs fehérneműszettet. (alsóneműt is) Ha sötétebb ruhákban szeretnél képeket akkor fekete színű fehérneműszettet is.


  • Van aki tudja melyik a jobb profilja, ha te is tudod, akkor ezt bátran mond a fotósodnak.

  • Hozhatsz ékeszereket, magassarkú cipőt.

  • Nézhetsz inspirációs képeket, hogy a stílust behatárolják neked.

  • A fotózást időjárástól függően lehet a szabadban vagy műteremben készíteni.

  • Jó kedv

  • Mivel a blogot olvasod, tudom, hogy körültekintően fogsz fotóst választani. Akár engem akár kollégát választod, bízz a szaktudásában, bízz benne, bízz bennem.

Nagyjából a főbb szempontokat tanácsokat, tippeket össze írtam itt neked.


Remélem segítettem az írásommal, ha kiegészítenéd vagy hiányolsz belőle valamit, írj bátran nekem.


Szeretettel: Gyöngyi




23 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page