top of page
 • Gyöngyi

Nem vagyok fotogén! Nincs jó fényképarcom! Ez tényleg így van? Mit csináljak, hogy máshogy érezzem?

Frissítve: 2023. nov. 10.Rengeteg kismamát, anyukát, hölgyet, lánykát fotóztam már, mióta a szeretett szakmámban vagyok, és persze a férfiakat se felejtsük el, mert hasonló a helyzet velük is. Hogy mire gondolok? Mondom is.

Sokszor ezzel kezditek a levelezést, vagy telefonbeszélgetést, hogy:


"Nem vagyok modell, nem tudom mit kell csinálni a kamera előtt, bénán mozgok."

"Nem vagyok modell alkat."

"Lassan gurulok, olyan vagyok mint egy hordó." Ezt pl kismami mondta, máig emlékszem rá, pedig nagyon csinos volt.

"Átlag vagyok"

"Csúnya vagyok, rólam még senki nem csinált jó képeket."

"Nekem ezek a ruhák nem állnak jól." stb...

És persze személyesen is szoktak ezen felül elhangozni mondatok:

"Amúgy utálom ha fotóznak"

"Nem szeretnék mosolygós képeket" Kérdezem, hogy miért? Az első válasz a ráncok miatt. A másik aki a fogát említi.

"Nem szeretném ha a lábam szerepelne a fotókon, csak derékig legyek benne" Kérdezem, hogy miért? Mert nem szeretem a combomat, nem szeretem a lábaimat És még van jó pár hasonló mondat kb reggelig lehetne sorolni...

A lényeg, ami közös ezekben, hogy nem látjátok magatokat szépnek, ügyesnek, sőt ez a sok negatív dolog pont ebből ered. Nem tudjuk magunkat elfogadni, és valljuk be őszintén, hogy ez tényleg egy nehéz dolog!

Ha nem a legvékonyabb, legszebb hajú, legszebb fogú, bőrű vagy, akkor már jön az önsanyargatás és sokaknál még az ítélkezés is maga felett és mások felett is.

És miért? Mert a média, az újságok a tv a social média mint az Instagram, a Facebook stb, mind-mind a vékony 20 éves modell lányokat tolják folyamatosan elénk, és a fejünkben bizony ez egy idő után önkép zavarokat okozhat. Pedig egyáltalán nem reális az, hogy a 20 éveiben lévő nőkkel adatnak el, szemránckrémeket, amiket a 30-65 év körüli célcsoportnak szántak. Számomra az is vicces amikor van egy sorozat és a tini gyerekeket 20-30 éves színészek alakítanak. Mit akarok ebből kihozni? Hogy, nem figyelnek a médiában arra, hogy a célközönség valódi arca szerepeljen egy-egy reklámban, filmben.

Számomra a legfontosabb az, hogy ne ítélkezzünk mások felett, mert sosem tudhatjuk mi miért van. Ha mi magunk eljutunk idáig akkor talán magunkat is könnyebb elfogadni. Persze sok mindent tehetünk magunkért, a céljainkért, félre ne értsetek.


A szakmámban is hallottam már olyan fotós kollégáról aki pl egy bizonyos súly felett nem fotózza le a kismamákat. Vagy ha mégis, akkor nem fog róla kitenni képet. Vagy olyan fotós kolléganőről aki csak modell lányokról tesz ki képet, vagy ha nem is modell, de kb tökéletes alkattal rendelkezik.

És pont ezért Mi fotósok is hibásak lehetünk ebben, mert van aki csak a modell alkatú és arcú kismamákat, nőket teszi ki az oldalára, pedig egy átlagos nő vagy férfi is szép.

Rendben van ez? Hát most sokan lehet megköveznek, de szerintem ez egyáltalán nincs rendben. Persze értem én, hogy ezt miért csinálják, ez csak a marketingről és az eladásról szól. Én még is azt gondolom, hogy ez így nincs rendben, és nem fogok és nem is akarok ebbe a sorba beállni. Nálam nincs kor, súlyhatár, aki szeretne jönni hozzám, az bátran jöhet. Mindenkiből megpróbálom a legjobbat kihozni, a legelőnyösebb és legszebb képeket készíteni és az is fontos, hogy egy élmény is legyen egyben a fotózás.

Azt se felejtsük el, hogy mi fotósok is jó esetben, sok mindent tehetünk azért, hogy előnyösen fotózzunk titeket, a fényekkel, pózokkal, perspektívával is tudunk játszani. Nem csak rajtatok múlik milyen kép készül.

Fontos a visszajelzés, én nagyon sokszor mutatom fotózás közben milyen képek készülnek, hogy lássátok, hogy milyen, és ha valami nem tetszik, akár máshogy újra fotózhatjuk, akkor és ott.


Ahhoz, hogy a fotókon jól nézz ki pár tipp:


 • A legfontosabb: Készülj te is a fotózásra!

 • Hölgyek esetén professzionális smink. Itt van egy másik blog ami hasznos lehet a sminkelés előkészületértől, amit még neked otthon kellene tenni katt a ide...

 • Frizura készítése.

 • Ápolt körmök.

 • Előnyös ruhák, ahol minden részletre figyelsz színharmónia és a szabása.

 • Ékszerek, kiegészítők.

 • Megfelelő helyszín.

 • Pózolás, ebben ha jó fotóst választottál akkor segít neked ha szükség van rá. (akár tükör előtt otthon is gyakorolhatsz egy kicsit)

 • Fények használata, ez szintén a fotós dolga.

 • Bízz a fotósodban.

 • Nem kell mindig a kamerába nézni, próbáljátok ki a "pillanat" képeit is.

 • Inspirálódj és ha tetszik valami, próbáljátok hangulatában azt meg fotózni, nem nem a másolás a cél, erre figyeljetek!

 • És az utolsó tipp a jókedv. Ha jó a kedved a képeken is ez fog látszódni.

Ne felejtsük el, hogy ezek a fotós napok nem átlagosak, és nem minden nap van fotózásban részünk. Pont mint egy esküvő, egy álldott állapot, ezek a ritka pillanatok. Ezért a legtöbben készülünk ezekre a napokra, sok mindent megteszünk, hogy aznap a legjobb formánkat mutassuk.

Ezt a hétköznapokon ilyen mértékben nem nagyon tudjuk megoldani, hiszen sokkal kevesebb az időnk. Rohanásban egy felgyorsult világban élünk, ezt érdemes szemelőtt tartani és nem összehasonlítani a hétköznapi életünkkel. Persze van aki kivételes helyzetben van, és minden nap van 1-3 órája, hogy profi smink, haj, stylist segítségét kérje, de nem ez az átlag.


Remélem segítettem az írásommal, ha kiegészítenéd vagy hiányolsz belőle valamit, írj bátran nekem.

Szeretettel: Gyöngyi18 megtekintés0 hozzászólás

Comments


bottom of page