top of page
  • Gyöngyi

Miért nem ad minden fotós nyers képeket?

Frissítve: 2023. febr. 5.

Erről rengetegszer írtam már a Facebook oldalamon, de gondoltam, hogy itt is írok nektek pár sort, hátha még a Facebook oldalamon nem jártatok, vagy nincs kedvetek visszapörgetni addig az idővonalon.


Ez a kérdés időről-időre felmerül, mert van olyan fényképész aki mindent át ad, és ehhez páran hozzászoktak és azt gondolják ez mindenhol így van, pedig minden fotográfus máshogy dolgozik. Nem tudom melyik van többségben, akikkel én jártam egy iskolába, azok szerintem hasonlóan csinálják mint én. Nem ismerek vagy legalább is nem tudok róla, hogy lenne olyan fotós ismerősöm aki átadná a nyers képeket.


Hozzá kell tennem, hogy itt én csak a saját oldalamat írom le, nem biztos, hogy más kollégánál is ugyanezek az okok vannak.


Nálam két féle retusálás van, a teljes retus amiket a kreatív fotóknál használok ilyenek pl a kismama fotók, az újszülött baba fotók, az üzleti portrék, glamour fotók stb. A teljes retusnál van színkorrekció, esetlegesen pattanások, sebek, hegek eltávolítása, minimálisan, de tényleg csak minimálisan testalkat igazítás, de itt kérlek ne gondold azt, hogy 10-30 kg leszedek valakiről, mert nem vagyok híve a teljes átalakításnak, nem szeretem a személyek teljes megváltoztatását és nem is vállalom, csak a kisebb korrigálás híve vagyok.

Én abban hiszek, hogy eleve fotózzunk úgy, hogy az már az előnyösebb oldalunkat mutassuk. Rengeteg praktika van erre, és ezt meg is szoktuk beszélni, akár meg is mutatom a fotózások alkalmával, hogy mit hogyan csinálj.

Természetesen futottam már bele olyanba, hogy konkrétan plasztika sebész gyakorlattal kellett volna rendelkeznem és teljes személyiség változtatást kellett volna csinálnom. Higgyétek el, hogy ha olyan képet akarsz magadról amiken nem te vagy, az nem lesz igazi, és ha kiteszed a képeket más is fogja tudni, hogy az nem igaz. Ki hiszi el, hogy tegnap találkoztunk és akkor kb 95 kg voltál, aztán pár nap múlva meglátsz egy 50-60 kg vékony nőt a fotókon. Vagy férfiaknál amikor kopaszodnak és megkérnek, hogy tüntessem el a kopaszságot, de hát mindenki tudja, látja aki ismer, hogy kopaszodik.


Az ami nálam van amúgy is egy csoda, és komolyan szépek vagytok. pl egy kismai fotózásnál a legtöbb alkalommal készül egy alkalmi smink, már ez is kiemeli a szépségünket, elrejti az esetleges bőrhibákat, egységes képet ad az arcunkról. Kapunk szép ruhákat, előnyös pózokat mutatok. Már itt ennyi elég ahhoz, hogy gyönyörű fotókat kapjunk, nem kell, hogy felismerhetetlen legyél az utómunka miatt. Hidd el gyönyörű vagy és leszel a fotókon, ha azokat a tanácsokat megfogadod, amit itt a weboldalon a szolgáltatásoknál leírtam. Garantált a szép eredmény!


Amikor csak színkorrekciót végzek, az azért van mert RAW formátumban dolgozom, így a színeket egy kicsit rendbe rakom, hogy egy kis életet leheljek a képekbe. A színkorrekciós képek pl az esküvői képeknél a buli vagy csoportképek, természetesen a kreatívnál teljes retust kapnak a fotók, de ilyenek még a keresztelő fotózásaim is, ott is általában csak színkorrekció van, ha az elég a képnek. Persze van, hogy ezektől eltérek, és van, hogy egy teljes retusos képnél jobban hozzá nyúlok, és van, hogy nem nagyon kell, ez nagyon sok mindentől függ, mindig az adott megrendelőhöz, és sorozathoz igazodom.


Szóval a kérdés így szokott elhangozni: "Nem kapjuk meg a nyers képeket?" És a válaszom az ami a kezdetektől volt, hogy NEM. Miért is kéne?

Azok nem teljes munkák, azok ahogy a nevében is benne vannak nyers képek, nincsenek készen, félkész termékek.


Az egy dolog, hogy már azok is a legtöbbször akár retusálás nélkül is megállnák a helyüket, még is a retus az ami az én egyéniségemet még jobban kifejezi, tökéletesíti. Az utómunkával lesz egy kerek egész.

Rengeteg példát tudok erre mondani, de talán a legérthetőbb ez: A boltokban kapható előkészített gyorsfagyasztott termékek mint a sültkrumpli, vagy panírozott rántott hús (nyersképek), nem fogyaszthatók, nem alkalmas arra, hogy egyből megegyük, még van egy lépés, (retus) vagy kisütöd előtte olajban vagy a sütőben megsütöd, gondolom eszedbe se jutna félkészen elfogyasztani, igaz? Ez tényleg ennyire egyszerű.

Hogy más miért ad 100-200 fotót nem tudom, nem tudom más gondolatát, valószínűleg üzlet politika, ami sokszor be is jön nekik. Hiszen ha azt mondom, hogy válassz 100-200 db fotó vagy 20 db fotó között? Melyiket fogod választani? Nos elsőre biztosan a rengeteg képet.

Miért? Mert sok, mert minden is kell.

Aztán ha megnézed a különbséget ezek közül a fotósok közül, akkor már itt kettészakad a tábor, és lesznek akik nem a mennyiséget fogják választani, hanem inkább a minőség lesz az elsődleges. Amit én gondolok, az az, hogy nem a mennyiség hanem a minőség számít, és remélem, hogy ez a tábor egyre nagyobb lesz idővel.


Képzeljétek én is vittem már fotóshoz a kisebbik kislányom újszülött baba fotózásra, később karácsonyi fotózásra, meg kismama fotózáson is voltam én is, de nekem valahogy eszembe se jutott a nyers képeket elkérni, és nem is kaptam, és nem is hiányzik.

Amit tudok javasolni az az, hogy mindig alaposan, minden információt olvassunk el, hogy a kifizetett árért cserébe mit kapunk, ha valami nem egyértelmű kérdezzetek olyankor bátran, minden fotós fog nektek válaszolni, segíteni hiszen ez az ő érdekük is, hogy pontosan tudassák veletek, hogy mit nyújtanak nektek.


Remélem segítettem az írásommal, ha kiegészítenéd vagy hiányolsz belőle valamit, írj bátran nekem. Szeretettel: Gyöngyi





37 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page