top of page
 • Gyöngyi

Milyen fényképezőgépet vásároljak?

Frissítve: 2023. aug. 29.

Mivel rengetegen kértetek már tőlem segítséget arra gondoltam írok erről is pár szót. Amit itt írok saját vélemény, de rengeteg plusz információt fogsz még találni ezen kívül is a google segítségével. Ha érdekel téged ez a téma érdemes keresgélni. Egy biztos, hogy ez egy olyan téma, amire mindenkitől más véleményt fogsz olvasni, hallani. Sokan nem tudnak egy márkától elvonatkoztatni, márkahűek, ők biztos csak egy márkát fognak ajánlani. DE ne márka alapján dönts, mert te leszel a fontos, hogy milyen a látásmódod, megtanulod-e jól használni manuálisan a gépet, ha ezek nem lesznek meg, a világ legdrágább gépével is fotózhatsz a képeid nem lesznek jók. Viszont a jó hír, hogy gyakorlással mindent megtanulhatsz ami a fotózáshoz és a szuper képekhez kell.


Milyen gépek vannak?

0 jobb minőségű okostelefonok (igen, nem véletlenül írtam ide)

1 kompakt fényképezőgépek (kis méretű, beépített objektív, így sajnos nem tudod cserélni az obit rajta)

2 Bridge gépek (itt már cserélhető objektívek is vannak)

3 Milc (cserélhető objektíves)

4 DSLR (és itt is ketté szedhető kategória van: Crop vagy Full Frame gép, és itt is cserélhető objektívek vannak)


Ha nagyon-nagyon részletesen érdekel ez a téma és van férfi ismerősöd aki ezt a témát szereti, akkor érdemes velük beszélgetni, mert a férfiak szinte mindig jobban elmélyülnek a technikai részletekben. Bocsánat lányok, hölgyek, de ez az igazság. :)

Pontos gép típusokat, márkákat, nem fogok ajánlani, mert a piac nagyon sokat változik folyamatosan, és pár év múlva már nem lenne aktuális, és a blogokat később már nem igen fogom módosítani, csak a ti véleményetekkel változhat majd a későbbiekben.

Különböző kérdést kell először is végig gondolnod, feltenni magadnak. Jöhetnek a kérdések? Papírt, tollat vegyél elő, és válaszolj is arra amit tudsz már.

 • Profi vagy amatőr-hobby szinten szeretnéd űzni a fotózást?

 • Fotózásra vagy/és videózásra szeretnéd a gépet?

 • Szeretnéd szerkeszteni a képeket? Utómunkát is csinálnál?

 • Szeretnéd te magad manuálisan állítani a gépet?

 • Néha vagy sokszor szeretnéd használni a fényképezőgépedet?

 • Mit szeretnél fotózni? Mire szeretnéd használni? Természetfotózásra? Makró fotózásra? Esküvőre? Baba fotózásra? Tárgy fotózásra? Portréra?

 • Melyik márka legyen?

 • Szenzor méret?

 • Mennyi a kereted rá? Mert az tudni kell, hogy a határ a csillagos ég. :)

 • Számít-e a megapixel?

 • Használt vagy új fényképezőgépet vegyek?

 • Fontos-e, hogy időjárásálló legyen gép?

 • Fontos neked a méret? Kicsi vagy nagy?


Először beszéljünk egy kicsit arról, hogy egyáltalán kell-e mindenképpen neked egy új fényképezőgép?

Manapság már nagyon jó okostelefonok vannak, tudom egy kicsit furán hangzik, hogy egy telefont hozok fel, de ha nem szeretnéd a képeidet retusálni, szerkeszteni, nem szeretnéd manuálisan állítgatni vagy nagyon ritkán használnád, akkor erre egy jó minőségű telefon is megteszi, hiszen ezek a mai telefonok már nagyon szépen mossák a hátteret, szép szaturált élénk színeket kapsz egyből, nagy szoftveres támogatás van a telefonokban, felesleges erre egy drága gépet venni. Ha itt magadra ismertél, akkor már tudod, hogy nem kell neked egy új fényképezőgép. Lehet most meglepődsz, de én már csak munkára viszek magammal fényképezőgépet. Akár nyaralásra vagy a hétköznapokra én már csak egy jobb minőségű okostelefont használok, és imádom, ennek nagyon egyszerű az oka. A méret és a súly miatt, illetve a féltés, hogy ellopják, leejtem stb... És bizony évről évre jobbak a mobilok képminősége is. Fogok kitenni később erre is példaképet nem biztos, hogy megmondod, hogy melyik a gép és melyik a telefonos kép. Nyugodtan lehet majd tippelni, egyik kép sem lesz utómunkázva.

Ha már szeretnéd te magad a képeket szerkeszteni, szeretnéd megtanulni manuálisan állítani, és nem a gépre bízni, akkor már mehet is a kérdések megválaszolása, nagyvalószínűséggel érett egy fényképezőgép vásárlása már neked. Tudnod kell, hogy a fényképezés nem egy olcsó hobby, így érdemes jól megfontolni, hogy mit vegyél, mert milliós összegekről van szó sajnos. Amit kezdőként nem biztos, hogy meg kellene egyből venned.

Itt először végig kell gondolni, hogy mennyi a kereted rá. (200.000 vagy 600.000 vagy 1.000.000. vagy felette?)

És amit már említettem, hogy a márka, nos én személy szerint azt gondolom, hogy egy bizonyos szint felett Nikon, Canon, Sony, Olympus stb.. mindegy. Igen tudom most sokan hümmögnek, és ellenkeznek, és mondják, hogy csak is a Canon vagy csak is Nikon stb, én még is ezt gondolom, hogy nem ez számít. Sőt elsőre amíg a tanulás fázisában vagy nem érdemes egyből a legdrágább gépet megvenni, hiszen lehet, hogy nem is fog tetszeni neked ez a szakma, és akkor meg kidobott pénz lesz az ablakon.

Vannak fényképezőgép összehasonlító oldalak, használd és nézd meg az eredményeket, különbségeket. pl itt: http://cameradecision.com de magyar oldalakat is találhatsz akár...

Ha nagyjából megvannak a kiszemelt gépek, akkor pedig keress egy fotós üzletet, és nézegesd meg személyesen is. Nézd meg melyiket kényelmes tartani, melyik áll a kezedre, melyiknek érthető vagy egyszerű a menürendszere. (Ez nagyon fontos, mert ha olyat választasz ami mondjuk nekem szuper, lehet neked meg nem lesz az, és meg fogod utálni mielőtt még megtanulnád jól használni, és úgy még a kedved is elfog menni attól, hogy képeket készíts)


Én ha ma kezdeném és ismerkednék a gépekkel, akkor egy belépő szintű DSLR (Nikont vagy Canont) vagy Milc-et (Sonyt, Olympust, Fujifilm-et) vennék egy magas fényerejű objektívvel. Amit ma én biztosan nem vennék az a kompakt és a bridge fényképezőgépek, ahelyett a mobil is jó, de ez tényleg csak az én véleményem, nincs kőbe vésve, ha nem értesz velem egyet, nem gond, ha azt szeretnél venni bátran olvass azoknak is utána, köztük is akad egy-két jó gép ott is van prémium kategória.

Ami itt szokott még kérdés lenni a felbontás, a megapixel háború. Nos a felbontásnak akkor van jelentősége, ha egy képből sokat vágunk, valamint nagyobb poszterek nyomtatásánál van még jelentősége, egyéb esetben nem indokolt, ne ezt nézd a vásárláskor, nem ezen fog múlni, hogy milyenek lesznek a képeid 10-15 évvel ezelőtt nem voltak ekkora felbontások, mint a mai gépekben, nekem az első DSLR gépemben, ha jól emlékszem 14 megapixel volt. ( Szerintem ma egy 18-24 megapixeles gépek hobbira és munkára is bőven megfelelnek.) Ha nagyobb a keretünk akkor fullframe gépet vagy Milc-et vennék, itt is van közép és magas professzionális kategória is.

Meglepően sokan kérdeztétek már tőlem, hogy én milyen géppel kezdtem? Nos az már nem most volt, de én annak idején a filmes gépem után, egy Nikon D3100-at vettem, mert ez volt kényelmes nekem (de ezzel nem dolgoztam!!). Igen én végig fogdostam, szagoltam, néztem mindent, igazán ezen tanultam meg a fotózást, bár én a filmes géppel is imádtam már a fotózást. Aztán amikor tanultam először suliban, akkor Nikon D7100 és ezután, egy Nikon D810-et vettem 2015-ben (ha jól emlékszem ez volt a dátum), mert fontos volt nekem, hogy az iso-t is bírja a gépem. És pót gépnek, amit valamiért nem szerettem meg, pedig rengeteg fotósnak ez van manapság is, egy Nikon D750 vettem, de sose használom és nem szeretem, de nem azért mert rossz gép, hanem mert a 810 nekem a nagy Ő volt akkoriban. És elég nagy objektív parkom van. Régen csak fix obikkal dolgoztam, de a családi fotózásnál és a gyerekeknél nem volt praktikus, így magas fényerejű zoom-os objektívekkel dolgozom ma a legtöbbször.


Ha nem ragaszkodsz az új gépekhez, akkor akár használtan is lehet venni objektívet és fényképezőgépet. Ezzel, ugyan abból a keretből, akár egy jobb minőséget is elérhetsz. Ami fontos, ha nem értesz hozzá ne tedd! Ha igen bátran, hiszen akkor tudod mit kell megnézni, vagy kérd meg azt az ismerősödet aki ért hozzá. Én gépvázat nem veszek használtan a garancia miatt, de objektíveket vettem már használtan, és mindegyik szuper volt, szerencsére nem nyúltam mellé, de mindenképp próbáld ki előtte, ez nagyon fontos.


Időszakonként szoktam esküvőket fotózni, nos ha ma vennék gépet, és csak esküvőket fotóznék, akkor ott a méret és súly miatt szinte biztos, hogy Milcet vennék. Ha viszont sokat műteremben, akkor már ott vacilálnék, hogy milc vagy dslr, ma nagyjából egy szinten vannak, bár ez szerintem már nem sokáig lesz így.


Sokaknak a videózás is számít, mivel én sose videózok fényképezőgéppel, így ebben nem tudok segíteni, mert sose volt a videózás fontos szempont gépvásárlásnál nekem, de erről is sokat lehet olvasni a neten, csak keresgélj, itt is nézegesd az összehasonlító oldalakat.


Ami nekem szempont ma, ha most vennék gépet


 • méret és súly

 • használhatóság

 • szenzorméret

 • milyen objektíveket lehet hozzá kapni

 • fókusz (pl van-e benne szemkövető fókusz)

 • dinamikatartomány

 • időjárásállóság

 • zajszint

 • felbontás, de itt most nem arra gondolok, hogy vegyél egy középformátumú gépet, ami akár 19. 000.000. Ft is lehet, igen jól látod akár ennyibe is kerülhet sőt...


És egy jó kis idézet ami szerintem épp ide passzol, gondoltam a mai blog végére: "A legjobb fényképezőgép az, amelyik veled van." Chase Jarvis'.Remélem segítettem az írásommal, ha kiegészítenéd vagy hiányolsz belőle valamit, írj bátran nekem.

Szeretettel: Gyöngyi
9 megtekintés0 hozzászólás

Opmerkingen


bottom of page