top of page
  • Gyöngyi

Hogyan fotózzunk mi magunk otthon újszülött babánkat, ha nincs rá anyagi keretünk?

Frissítve: 2023. nov. 10.

A régi weboldalon volt még kint ez a cikk, gondoltam ide is kiteszem, hátha segítség azoknak akik otthon saját maguk szeretnék a babájukat fotózni.



Újszülött baba fotózás: Röviden, mit hogyan:

  • a legvilágosabb szobát válasszuk, lehetőleg fehér falakkal

  • meleget kell csinálni a babának, ha te izzadsz akkor jó, ha nem, akkor még melegebbet kell csinálnod.

  • elegendő hami a babának, ne maradjon éhes

  • wrappolás vagyis a bebugyolálás, pólyázás

  • alvó baba

  • kellékek: kis sapka, kis ruha, kislányoknak fejpánt, törölköző, takarók, wrapp anyagok akár sálak, szoptatós párna. Virág, tüll anyagok, csak a képzeletünk szab határt.

  • fehér zaj

  • egyszerű pózok

  • türelem, szeretet és akkor ezek ha mind megvannak szépen fog aludni a kicsi, és gyöngyszemeket tudtok alkotni.


Hosszan: Ugye, hogy mennyire cukik, helyesek és édesek az újszülött baba fotók? Te is szeretnél, de nem akarsz egy esetleges vírus miatt lemaradni róla?

Vagy az anyagi helyzeted nem engedi meg?

Most ebben a helyzetben, ha nem mersz vagy nincs lehetőséged profi fotóshoz menni, akkor bátran olvasd el a kis blogomat, és akár te is neki kezdhetsz, ha van elég bátorságod és kedved hozzá. Készítsd el a szép emlékeket magatoknak. Sokan azt gondolják, hogy jaj ez egy nagyon egyszerű dolog, és egy óra alatt meg is vagytok. Nos, ez nem így van sajnos. Sőt szerintem ez a legnehezebb, legkiszámíthatatlanabb fotózások egyike, csak azoknak ajánlom akik kellő türelemmel rendelkeznek. A legrövidebb alkalom közel 1,5 óra volt nekem, pontosan 80 perc, de itt végig mélyen aludt a baba és semmire sem, még az öltöztetésre sem ébredt fel.

Elkell, hogy áruljam, hogy ez a rövid fotózás a ritkább eset.

Az átlag 3 óra szokott lenni, amikor hasfájós, vagy éhes marad, akkor bizony ez még tovább tarthat, hiszen tovább tart míg elaszik.

Pár dologról mindenképp szeretném a figyelmeteket felhívni, bár a picurkák, még ha ennyire kicsik is, nem porcelánból vannak, de még is a baba biztonsága a legfontosabb amikor neki kezdünk. Semmit se erőltessünk, ha nem megy valami hagyjuk abba, mert komoly problémát is okozhatsz.

Ha nem vagy fotós és nincs gyakorlatod, akkor érdemes az egyszerűbb dolgokat megpróbálni, ne erőltesd azt amit a baba nem akar. Ne csináljatok bonyolult dolgokat, hiszen ti ezt nem tudhatjátok, de van, hogy egy kép, akár több képből van összeillesztve utómunkával és ti így már csak az eredményt láthatjátok. A baba biztonsága legyen a legfontosabb!!


És ez a kezdő fotósokra is érvényes, ha olvasod és ezzel szeretnél foglalkozni, akkor ne kezdj bele csak úgy, képezd magad előtte, rengeteg lehetőséged van erre. (Magánoktatások, online oktatások, könyvek, ha ezeken túl vagy akkor óvatosan nem erőltetve ismerd meg magad, van-e türeled hozzá.) Azért fontos, hogy képezd magad, mert végleges és akár maradandó problémát/sérülést okozhatsz, a legrosszabbat pedig inkább le sem merem írni.

Érdemes előre kitalálni, hogy mit szeretnétek, és össze készíteni a kis kellékeket amiket beszereztél már. Akár, ha otthon körülnézel és van egy fonott kis kosarad, vagy fából készült gyümölcsöstál, még akár az is jó lehet. Egy tanács a Wish, Ali, Ebay oldalakról ne rendeljetek baba kellékes ruhákat nekik, több okból is, az egyik, hogy az ottani ruhák szinte mindig sokkal nagyobb méretűek mint egy újszülött baba, azok inkább 2-3 hónapos picuriknak jó illetve több szülő mondta nekem, hogy sokszor nem jó illatúak ezek a ruhák. (Ha még is ilyen helyről vásároltok, ne felejtsétek el kimosni és vasalni a ruhát!)

Sokszor amikor mentem hozzátok, hoztátok nekem, hogy azokat adjam rá, láthattátok, hogy azok nem jók méretben. Inkább a megbízható helyekről rendeljetek itthon, akár használtan is lehet kapni, ha nincs ötleted honnan, írj nekem, és segítek. A fotózást az első két hétben csináld, minél hamarabb neki kezdesz nagyvalószínűséggel annál gördülékenyebben fog menni, ha teheted próbáld az első héten. Akár több napon is nekiállhatsz és egy-egy kisebb dolgot megcsinálhatsz, nem kell, hogy az egész napod rámenjen, mert elfogsz fáradni, feszült leszel és a baba bizony minden rezdülését veszi, és befolyásolhatja az ő kis lelkét és állapotát.

Minden nap más a babának, egyik nap jobb, a másik nehezebb lesz, ne add fel ha elsőre esetleg nem úgy sikerült ahogy szeretnéd. Én sem úgy születtem, hogy elsőre minden tökéletes volt, rengeteg iskolát, workshopot és magán oktatást jártam végig, amíg eljutottam idáig és az első szakmám is ide vág, mert bölcsődei gondozó is vagyok, bár nem dolgozom benne, mert annyira alul fizetett szakma, hogy abból sajnos nem tudom eltartani a gyerekeimet.

Amire figyelj, hogy legyen meleg. Moss kezet. A fotózás előtt jól etesd meg a babucit, hogy mélyen tudjon aludni a kicsi.

Én azt javaslom, hogy wrappoljátok be először a babát (bugyoláljátok be egy hosszabb anyaggal), én is ezzel szoktam kezdeni. Méteráru boltban vegyél egy neked tetsző színes rugalmas anyagot és abból vágj egy 40 cm széles és 2-2,5 méter hosszú anyagot, de akár egy kötött sál is jó lehet ha elég hosszú. Egyszerűen csak tekerd szorosan össze a babát (körbe-körbe), arra figyelj, hogy a nyakánál ne legyen szoros az anyag, ez nagyon fontos, és ne folytogatóan legyen szoros a wrappolás!!! Mindig ellenőrizd le!!

A kis keze vagy talpacskája lehet a pólyán belül vagy ki is szedhetjük, hogy a kis ujjacskái látszódjanak. Ez a wrappolás teljesen ismerős lesz a babának, ugyan is pont olyan lesz neki, mint a pocakban volt, ezért is nyugodnak meg a pindurkák, és a hasfájós babáknak pedig kifejezetten ajánlom. A wrappolást vagy is a bugyolálást akár gyakorolhatod még a baba megszületése előtt, egy baba méretű plüss macival vagy babával...


A szoba ahol készülnek a képek, ha lehet legyen szép világos, általában az ablak, üveg ajtók körül szokott lenni elég fény, ha nagyon besüt a nap és emiatt erősek fények, az sem jó. (Hogy itt mire gondolok? Ha kemények a fények és csúnya erős árnyékok vannak, akkor arra figyelj, ha nincs átlátszó derítőd amit a fotós boltokban kapni, akkor egy vékony fehér lepedőt, fehér függöny is jó, vagy fehér fóliát tegyél az ablakra és az lágyítani fogja neked a fényt. Ha ezt nem teszed erős napsütés esetén kiégnek a képek, és ott csak fehér foltokat fogsz látni.)


A falak színeire is figyelni kell, mert az erős színek pl erős sárga, zöld, piros, kék, ahogy visszaverődnek a fények baba arcára az megszinezheti a képet és ez nem ad szép eredményt. A fehér falak a legjobbak, ha nincs akkor utómunkában tudod visszahozni a színeket.

Különböző kellékekbe pl kosárkába rakhatod a babát, ha nagy, akkor előtte egy felcsavart törölközővel csinálhatsz egy kör alakú kisebb fészket, amit egy szép színes babatakaróval, vagy a beszerzett kellékkel letakarhatod. Így a babát könnyebben belehelyezed háttal, vagy egy kicsit oldalra fordítva. Mindig figyelj, hogy a babának jól alá legyen támasztva a háta és a feje. Akár jó lehet a szoptatós párna is, ha teszel rá egy nagyobb anyagot, takarót, akkor akár ott is készítheted a fotókat, hiszen az is olyan mint egy fészek.

Ami még segíthet neked: könnyebben megnyugszanak a babák, ha hallanak egy kis fehér zajt, nekem erre van egy speciális eszköz, de rengeteg olyan applikációt tudsz letölteni a telefonodra ami erre való. Fölösleges erre venni, ha csak erre a pár napra szeretnéd. Lehetőség van akár a youtub-on is keresgélni. ( pl: https://www.youtube.com/watch?v=nMfPqeZjc2c )


A fotókon lehet a baba wrappolva (bebugyolálva), kis ruhácskában, sapkában, kislányoknak fejpánttal, de akár meztelen is. Ha a meztelen fotókat választjátok, nagyon ügyeljetek, hogy a nemi szervek ne látszódjanak a képeken, ez nagyon fontos! Hiszen manapság nagy felelősség van rajtunk szülőkön, hogy mit osztunk meg a neten, mert ha egyszer kikerül egy kép, akkor az már ott is marad.


Amire figyeljünk még, hogy ha beletesszük valamibe a babát sose nyomja az éles perem rész őt, se a fejét, se semelyik testrészét, valamivel támaszd alá. Ha pl egy vödörben hason van, ne felejtsétek el, hogy a babáknak jelenleg a fejük a legnehezebb! Nehogy fejjel előre kiessenek, ezért érdemes valami nehezéket tenni a vödör, kosár, tálka aljára nehogy eldőljön. És az egyik legfontosabb dolog, hogy SOHA, de SOHA ne hagyjuk a babát fotózás közben egyedül, ez nagyon fontos!! Hiszen így tudjuk a bajt megelőzni, hogy odafigyelünk minden rezdülésre minden mozdulatra. Közös képeket is érdemes a bebugyolált babával készíteni, de akár meztelenül is lehet, a fentiekre ügyelve elkészíteni.


Nem győzöm hangsúlyozni, hogy ez a fotózás más mint a többi, nagyon nagy a felelősség, csak akkor kezdj neki, ha biztos vagy magadban. Kezdő gyakorlatlan fotóshoz nem vinném a gyerekemet. Így ha fotósra bízod ennek a gyönyörű időszak megörökítését, azt is nézd meg, hogy legyen benne gyakorlata, több babáról legyen kint képe, olyan amit nem oktatáson készített.


Remélem nagy örömöd lesz a fotózásban. Annak ellenére, hogy sok mindenre kell figyelni, az egyik legszerethetőbb fotózás egyike az újszülött baba fotózás. Ha kedvet kaptál és csinálsz pár fotót otthon a babával, küldj nekem is egy pár képet amit csináltál, írd meg, hogy mi volt segítség a cikkben vagy szerinted mivel lehet kiegészíteni, kibővíteni. Remélem szép emlékkel gyarapodott a családi fotóalbum. Ha pedig inkább még is úgy döntöttél, hogy nem szeretnéd te elkészíteni ezeket a csodaképekek, keress bátran. Egy pár képet ki is tettem magamról, hogy láss munka közben.




Remélem segítettem az írásommal, ha kiegészítenéd vagy hiányolsz belőle valamit, írj bátran nekem. Szeretettel: Gyöngyi

23 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page