Hogyan válasszunk magunknak fotóst?

Hogyan válasszunk magunknak fotóst?

Mindig nagy kérdés ez, hiszen nap mint nap új fotós lép a gépezetbe. Így egyre nagyobb a választék a szolgáltatók között.
A legelső feladat és talán a legfontosabb, hogy a képeit nézzük meg, és nem egyet-kettőt, hanem sokat minél többet, ebből fog kiderül, hogy a saját stílusunkat vagy amit elképzeltünk, megtudja-e valósítani a fotós a képeivel.
Ha nem olyan a kép, amit te is szívesen látnál, akkor keress tovább, ne hozd se magad, se a fotóst kellemetlen helyzetbe, hogy olyan elvárással mész oda, amit ő nem csinál, mert más stílusa van.
Ne kérjük, hogy más fotós képét másolja le, mert ez egy olyan szakma, ami a tanult dolgokon kívül, belülről kell jönnie, látni fogja a részleteket a pillanatokat, mert ért hozzá, mert szeret alkotni és szépet adni és örömöt okozni. Természetesen ha van saját elképzelés, mondjuk bátran, mit szeretnénk.
Egy jó fotós figyelni fog az apró részletekre, plusz az iskolában tanult szabályokat is figyelembe fogja venni és alkalmazni amikor kell, vagy éppen megszegni amikor valami különleges kép születik.
Ha van ötleted elképzelésed azt mondjad el neki előre, ne a fotózás napján állj elő vele, és akkor ő már úgy tud készülni vagy épp beszerezni hozzávaló kellékeket.
Sokszor volt már, hogy nekem is hoztatok más fotós képét, hogy olyat szeretnétek, hát a rossz hírem, hogy nem másolom le, nem azért mert nem tudom, hanem mert vannak íratlan szabályok, én sem örültem amikor viszont láttam és látom a képem más fotósnál, hasonlót készíthetünk, de az én saját stílusomat is belerakva.
Ha nektek pont ugyan az a kép kell akkor a legjobb megoldás ha ilyenkor ahhoz a fotóshoz mentek el, akinek a képét mutatjátok, hiszen az a kép ami megfogott titeket, nincs két egyforma fotós és két egyforma kép se.
Nem árt ha arról is tájékozódunk, hogy a fotózáshoz kaphatunk-e valami kelléket, pl : ruhát, ékszert stb. Mert van aki ad és valaki nem.
A háttérben sok minden van még, milyen géppel dolgozik a fotós, nekem egy felső kategóriás gépem van, de a középkategóriás géppel is megtudtam csinálni a képeket, mert nem minden a gép, valamit agyban és képzelőerőben kell tudni, a különbség a két gép között a képi minőség, nem a kép tartalma (pl: élesség vagy zajmentesebb kép). Így akinek fontos a felbontás, az élesség az akár arról is tájékozódhat, hogy milyen géppel dolgozik egy fotós.
Vannak akiknek fontos, hogy van-e szakirányú végzettség hozzá, akinek fontos, erről is lehet tájékozódni, érdeklődni, ha a fotósnak van ehhez való végzettsége, akkor fog válaszolni a kérdéseinkre. Persze itt sok fotós azt fogja mondani, hogy nem a végzettség a fontos, az én véleményem ezzel kapcsolatban, hogy valóban ez egy olyan szakma, amikor nem elég egy papír, mert az érzék a látásmód nem a papíron múlik, de aki igazán ezzel akar foglalkozni, az elvégzi az ehhez való iskolát/kat mivel hivatalosan csak szakirányú végzettséggel lehetne csinálni, ez sajnos a gyakorlatban nem így van, a fotósok nagyon kis százalékánál van meg a végzettség sajnos.
Témakörtől függően a helyszín is nagyon fontos. Egy esküvői fotózásnál nem kell ragaszkodni a körülöttünk levő városokhoz, mert sok fotós helyszínre is elmegy akár ingyen vagy kisebb felár ellenében, ezt érdemes tisztázni. Én pl akár esküvőre, akár újszülött fotózásra is a helyszínre megyek, minimális útiköltségért, de van aki nem. De ha van olyan fotós akinek annyira tetszik a munkája akkor legyünk bátrak és utazzunk el hozzá, érdemes, hiszen akkor azt kapjuk amit kinéztünk magunknak, ne a km-ek álljanak az utunkba.

Röviden hirtelen ennyi jutott eszembe, ha később még lesz ötletem akkor bővíteni fogom a blogot.

Szeretettel:
Gyöngyi

Iratkozz fel a hírlevelemre

Csatlakozz és iratkozz fel hírelvelemre, hogy megkapd az aktuális híreimet

Sikeresen feliratkoztál!